We zijn een openbare school. Dat betekent dat alle leerlingen en alle medewerkers bij ons welkom zijn, ongeacht welke godsdienst of levensovertuiging ze hebben. Het maakt ons ook niet uit waar je vandaan komt, welk geslacht je hebt, op wie je valt, wat je politieke overtuiging is en welke beperking je eventueel hebt: iedereen is anders en iedereen is gelijk. Vanuit dat uitgangspunt streven we op school en daarbuiten naar ontmoeting, gelijkwaardigheid en vrijheid.
We vinden het belangrijk dat leerlingen gelijkwaardigheid en diversiteit positief leren te waarderen. We bieden ze lesstof, leeractiviteiten en leerervaringen om zelf actief vorm te leren geven aan democratisch burgerschap. Van ouders verwachten we dat ze ons ondersteunen bij deze maatschappelijke vorming van hun kinderen.
Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio
Onze school maakt deel uit van de Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ). De schoolleiding is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op school én voor het onderwijs. We leggen daarvoor verantwoording af aan het college van bestuur (c.v.b.) van OOZ. Daarvoor gebruiken we de gegevens uit ons eigen systeem voor kwaliteitszorg, zoals de leerresultaten. Maar daarbij kijken we ook naar meningen van ouders en verzorgers over de school en naar ervaringen van de leerlingen.
OOZ waardeert het verschil Verschillen maken ons wie we zijn. Ze maken ons interessant en uniek. Bij Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) geloven we in een samenleving waarin we nieuwsgierig zijn naar elkaar. Waar we elkaar zien, elkaar vragen durven stellen en uitdagen. Waar we dat doen met respect en waardering voor elkaar. We begrijpen elkaar, niet ondanks, maar juist door de verschillen. Want verschillen maken de wereld compleet. Ze leveren ons nieuwe ideeën die we misschien zelf niet hadden bedacht. Verschillen leren ons om onze grenzen te herkennen en uit te breiden. Ze zorgen ervoor dat we blijven groeien. Bij OOZ zijn we trots op de rol die we spelen als ontmoetingsplek voor iedereen. Op onze scholen komen alle verschillen samen. Leerlingen en medewerkers maken er contact met elkaar en er is aandacht voor iedereen.
Voor OOZ is onderwijs… … leren van elkaar en van de wereld. Met moed en gevoel voor verantwoordelijkheid gaan we die wereld tegemoet. We blijven in contact met de wereld en zoeken vanuit respect en waardering voor anderen naar oplossingen. Het glas is voor ons altijd half vol. Ons onderwijs is meer dan alleen het behalen van een diploma. Onze missie is om mensen vol vertrouwen de wereld in te sturen. We zorgen ervoor dat ze een goed beeld hebben van zichzelf en van de wereld; dat ze de kennis en vaardigheden hebben om hun eigen weg te vinden. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van onze leerlingen en van de samenleving.
OOZ geeft scholen de ruimte om hun eigen karakter verder te ontwikkelen. Tegelijk geeft ze richting aan de ontwikkeling van het openbaar onderwijs in Zwolle en omgeving. Daarbij vraagt ze aan elke school om zich te verantwoorden voor hun onderwijsbeleid en hun -resultaten. Scholen werken binnen OOZ samen in verschillende netwerken. Daarin wisselen we kennis en ervaringen uit. Schoolleiders, leerkrachten en docenten leren er met en van elkaar. Daarmee stimuleert OOZ een open, professionele cultuur in de scholen en in de hele organisatie.
Het bevoegd gezag van OOZ ligt bij het college van bestuur (c.v.b.). Dit college van bestuur kent twee leden en is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. Daarbij gaat ze uit van een strategisch beleidsplan, dat elke vier jaar opnieuw wordt geschreven. Het strategische beleidsplan 2023 – 2026 ‘Samen meer Kracht’ vindt u hier.
Naast het college van bestuur is er een raad van toezicht (rvt). Deze raad controleert of de organisatie het beleid goed uitvoert. De raad van toezicht kijkt ook vooruit naar het beleid van de toekomst en is werkgever én kritische vriend van het college van bestuur. Leden van de raad van toezicht volgen de gedragscode ‘goed bestuur’ zie: gedragscode goed bestuur in het primair onderwijs / code goed onderwijsbestuur VO 2019
Behalve aan de raad van toezicht legt het college van bestuur verantwoording af aan de gemeenschappelijke medezeggenschapsraden. Binnen OOZ hebben we er drie: één voor alle scholen in het primair onderwijs, één voor alle scholen in het voortgezet onderwijs en één voor de scholen in het gespecialiseerd onderwijs (vroeger: so en vso) [link].
OOZ verantwoordt zich ook naar buiten toe: aan de overheid, de gemeenten en aan andere partners in stad en streek. Het belangrijkste instrument daarbij is het jaarverslag van de stichting. Zie: OOZ plannen en jaarverslagen
OOZ is aangesloten bij de PO-Raad en de VO-Raad. Deze verenigingen van schoolbesturen hebben codes voor goed onderwijsbestuur opgesteld. Als OOZ volgen we die codes (zie hierboven). Drie belangrijke aandachtspunten voor het bestuur van OOZ zijn het evenwicht tussen regels en de ‘zachte’ kant van goed bestuur; het dienen van publieke waarden en belangen en het werken als een schakel tussen de binnenwereld van de organisatie en de buitenwereld om ons heen.