Meer- en hoogbegaafde kinderen

Zoals elke school heeft de Tweemaster ook kinderen die meer aan kunnen dan het reguliere programma. Wij spelen hier op in door bij het aanschaffen van methodes te letten op differentiatiemogelijkheden. Kinderen die meer aankunnen gaan sneller zelfstandig werken, maken minder reguliere lesstof, maar meer verdiepingsstof.

Daarnaast kunnen een aantal meer begaafde kinderen, wanneer ze voldoen aan een aantal richtlijnen, deelnemen aan ons Vooruitwerklab. Een groot deel van het schooljaar verzorgt Ellen Wachtmeester het Vooruitwerklab.

Leerlingen die hier naar toe gaan hebben extra uitdaging en verdieping nodig naast het reguliere aanbod, de verrijking en extra uitdaging in de groep. Leerlingen werken daar vooral met onderzoekend leren, het leren “leren” en het ontwikkelen van de denkprofielen.

Voor leerlingen in het Vooruitwerklab is het belangrijk dat ze hun eigen grenzen gaan verleggen en kunnen samenwerken. Ook kunnen ze tijdens andere lesuren in hun klas werken aan opdrachten vanuit het lab.

Een criterium om deel te nemen aan het Vooruitwerklab is dat de leerling een ontwikkelvoorsprong heeft op begrijpend lezen en rekenen van een jaar.

Hierbij kijken we o.a. of deze leerlingen:

  • hoge scores op hun toetsen halen
  • behoefte hebben aan andere leerstof
  • een hoog werktempo hebben
  • gemotiveerd en zelfstandig kunnen werken.

De leerkracht overlegt met de IB-er welke leerlingen hiervoor in aanmerking komen (in specifieke gevallen kunnen er uitzonderingen gemaakt worden). Daarna wordt overleg gevoerd met de leerling en zijn/haar ouders over plaatsing in deze plusklas, ons Vooruitwerklab.

Hoogbegaafde leerlingen

Openbaar Onderwijs Zwolle heeft een integrale aanpak voor hoogbegaafden. De hoogbegaafde kinderen hebben een intelligentiescore hoger dan 130. Zij zijn o.a. creatief, hebben een groot oplossingsvermogen, hebben een goed geheugen, hebben een hoog leertempo en blinken uit op meerdere gebieden. De hoogbegaafde kinderen kunnen een dagdeel (4 uur) in de week naar een bovenschoolse lesvoorziening, de zgn. ‘Cnopiusklas’ en ‘Kangoeroeklas’, waar zij worden begeleid door een gespecialiseerde leerkracht. Ouders dienen zelf voor vervoer te zorgen