Bij ons is ieder kind welkom. Wij staan open voor verschillende levensbeschouwelijke en culturele opvattingen. Op onze openbare school leren kinderen vaardigheden die zij nodig hebben voor het verdere functioneren als zelfstandig en verantwoordelijk mens in de samenleving. Een samenleving waar onze school middenin staat. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier.
Op de Tweemaster is aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, het aanleren van kennis en vaardigheden en de sportieve en creatieve ontwikkeling. Wij gaan uit van verschillen tussen leerlingen en handelen hiernaar.
Waar staan en gaan wij voor?
Wij bereiden kinderen voor op hun toekomst. Op ónze toekomst. Van groep 1 tot het einde van groep 8.
Met elkaar, met onze leerlingen en ouders/verzorgers, maar ook zeker met onze omgeving. Want een brede ontwikkeling vraagt om een brede blik. Met veel activiteiten om zelf te ervaren, ruimte om te ontdekken en oplossingen te zoeken. Zo leren onze kinderen, spelenderwijs, binnen én buiten de school.
Waar geloven wij in?
Aandacht voor elkaar en een duidelijke, veilige structuur vormen het fundament van onze school. Samen zorgen wij voor die fijne omgeving waar kinderen zich ontwikkelen en ervaren wie ze zijn, wat ze kunnen en waar hun interesses liggen. We geven ze veel kennis en vaardigheden mee, als onmisbare basis op hun ontdekkingstocht. Nieuwe kennis maakt nieuwsgierig, leidt tot nieuwe vragen en zo verbreden we de horizon steeds iets verder. Zo ontdekken we samen met onze kinderen de toekomst.
Pedagogische visie
Onze leerkrachten hebben, onder meer, een vormende en opvoedende taak: hun leerlingen op te voeden tot goede burgers. Daarom vinden we het belangrijk dat leerlingen goed met zichzelf en met anderen kunnen omgaan. In onze lessen besteden we dan ook gericht aandacht aan de sociale en maatschappelijke competenties van de leerlingen. Onze leraren creëren daartoe een veilig en gestructureerd klimaat waarin kinderen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Kernwoorden zijn: relatie, competentie en autonomie. Wij hechten veel waarde aan een positieve en motiverende leraar, een begeleider die ervoor zorgt dat de leerlingen het werk zelfstandig (samen met anderen) kunnen doen.
Om ervoor te zorgen dat er een warm pedagogisch klimaat ontstaat waarin kinderen ook kunnen leren en leven, zijn een aantal uitgangspunten belangrijk:
- Wij willen een veilige en warme leer- en leefomgeving realiseren waar kinderen zich geborgen voelen. Een kind dat zich zowel fysiek als emotioneel veilig voelt kan zich optimaal ontwikkelen.
- Wij gaan respectvol met elkaar om. We luisteren naar elkaar en hebben aandacht voor elkaar. We stimuleren positief samendoen, samenwerken en samenspelen. Verschillen tussen mensen worden geaccepteerd.
- Ook op onze school hebben we soms met pestgedrag te maken. We proberen dit hanteerbaar te maken en gelijk op te lossen. Door te werken met de methode Kwink, en deze structureel in te zetten, willen we preventief zijn en eventuele problemen voorkomen.
- We stimuleren de kinderen zich verantwoordelijk te voelen voor elkaar, het eigen werk en de schoolomgeving.
- We stimuleren onze leerlingen om actief mee te denken. We respecteren hun opvattingen en ideeën. Dit draagt bij aan het zelfvertrouwen.
- We willen zoveel mogelijk op allerlei manieren bij leerlingen het samenwerken organiseren. Dit doen we o.a. door regelmatig coöperatieve werkvormen in te zetten.
- Betrokkenheid van ouders/verzorgers vinden we belangrijk. We zien ze als partner, zij zijn het eerstverantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind(eren). Waar mogelijk stemmen we met ouders af om een zo’n compleet mogelijk beeld van elk kind te hebben.
De Tweemaster hanteert het leerstofjaarklassensysteem. Dit betekent dat wij per leerjaar een bepaalde hoeveelheid lesstof aanbieden. Daarbij sluiten wij zoveel mogelijk aan bij het eigen niveau en de talenten van iedere leerling. Wij werken met een doorgaande lijn die constant in ontwikkeling is.
Speerpunten van het didactisch handelen in de groep zijn:
o het zorg dragen voor een taakgerichte werksfeer
o het directe instructiemodel
o werken in aanpakken
o planmatig werken
De methoden die we daarbij gebruiken bieden ons ook de ruimte om de kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, andere oefenstof te geven. Voor de kinderen die meer aan kunnen, bieden wij voldoende verrijkingsstof en verdiepingsactiviteiten.